Szeretettel köszöntelek a Filozófia klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Filozófia klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Filozófia klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Filozófia klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Filozófia klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Filozófia klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Filozófia klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Filozófia klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A teakészítés ma annyit tesz, hogy előkapjuk a filtert, leforrázzuk forró vízzel, ázik néhány percig, beízesítjük, s már kész is. A tea, a teázás, a teakészítés azonban valójában művészet, életstílus, filozófia.
A teaművészetet az ital filozófiai hazájában, Japánban nagyon komolyan
veszik, gyakorlása életforma, melynek megtanulása évtizedekbe telhet.
Mi a tea?
A
teáról számos legenda kering. Az egyik szerint az ital közel háromezer
évvel ezelőtt, Kínában készült, amikor egy szellő néhány vadteacserje
levelét Shen Nong császár forró vízébe fújta. Az uralkodó nem vette ki a
leveleket, s milyen jól tette, hiszen az ízletes nedű egy új világot
nyitott meg. A kelet ajándékát a kínaiak Japánba vitték, majd a XVI.
században Európába is eljutott. Kezdetben az uralkodók, a kiváltságosok
itala volt, nagyon drágán mért árucikknek számított – egészen a XVIII.
századig, akkorra már meghódította a világot.
A feljegyzések
szerint a VIII. századig a teacserje leveleit először meggőzölték, majd
mozsárban megtörték, különböző anyagok hozzáadásával kaláccsá gyúrták.
Ezt rizzsel, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal, citrommal
„fűszerezték”. A kész masszát megpirították tűz felett. Ha már puha
lett a teakalács, finom papír között szétdörzsölték. Az így készült
port a forrásban lévő vízbe rakták, pontosan a sózást követően, végül
egy kis hideg vizet adtak az „oldathoz”, megvárták, míg leülepszik, s
tejjel, vöröshagymával fogyasztották – Tibetben és Mongóliában máig így
készül a tea. Mire Európába eljutott, már a megszárított leveleket
forrázták le.
A kínaiak kezdetben gyógyszerként is itták. Reumás
betegségeket gyógyítottak vele, de a főzet véleményük szerint
enyhítette a bágyadtságot, növelte az akaraterőt, visszaadta a
látóerőt.
A teakészítés művészete
A tea
bölcsőjének ma is Japánt tartják, ahol cél a szépség megragadása,
megidézése. A valaha élt legnagyobb mester Sen no Rikyut. A nagymesteri
cím csak származási alapon birtokolható – mindenki más, aki a
teaművészetnek szenteli életét, legfeljebb művész, tanítvány, követő
vagy tanár lehet. A világon csak a kiotói akadémián oktatják intézményes
formában a teaművészet 16 szintjét. A készítésnek, felszolgálásnak,
elfogyasztásnak olyan szisztematikus módszere van, melyben számos
művészet és filozófia egyesül,
ötvöződik. A szakszerű szertartáshoz kiváló minőségű tea, megfelelő
teáskanna és csésze szükséges. Fontos a víz minősége is, a keleti
teamesterek forrásvizet írtak elő.
Ahány nemzet, annyi szokás
»
A szigorú Dél-Kínából származó kungfu teázás a harcművészet lépéseihez
hasonlít. Össze kell gyűjteni 14 szükséges eszközt, el kell sajátítani
a bonyolult, harmonikus mozdulatokat. Ők az első főzetet nem isszák
meg. A vendégek csészéit a távolságtartás szimbólumaként csipeszekkel
fogják meg. Először a férfiak kapnak a teát, életkoruk alapján, majd a
nők, utoljára pedig a tea készítője.
» Tibetben a tea tápláló
energiaforrás, a zöld teát sóval ízesítik, tejjel forrázzák. A törökök,
arabok mentával és cukorral isszák. Az oroszok szigorúan csak cukorral,
szamovárból, az angoloknál pedig társadalmi esemény lett.
» Az
angol teázást az „igazi” teafogyasztók szentségtörésnek tartják, mert
tejjel, cukorral nyomják el a fekete tea ízét. Ennek oka az ópiumháború
idejére tehető. Egyre kevesebb jobb minőségű porcelán érkezett az
országba, a hamis porcelánt pedig nem kímélte a forró víz – a teaivást a
hideg tejjel kezdték az angolok, hogy kíméljék az edényeket, a szokás
pedig tradícióvá vált.
Kiss J. | MN
fotó: Mocsári L.
http://www.minap.hu/news.php?extend.61399.14
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!